Anna Fernette
Hälsa & Fitness

 

image


 

Min syster Elin 27 år gravid med sin första har under hela sin graviditet hållt igång sin träning.

Mitt råd till alla gravida är fortsätta leva sitt liv som tidigare, är kroppen van vid träning är det inget man ska sluta med! Samma sak om det är tvärtom.

Givetvis annorlunda om man håller på med någon slags extremsport, eller får komplikationer i sin graviditet.

Elin tränar crossfit 3 gånger i veckan och försöker promenera 2 dagar i veckan. Precis som innan graviditet, det hon förändrat i sin träning är endast styrketräningen av yttre bukmuskulatur, som tagits bort.

Sedan har hon efterhand anpassat övningarna efter magens storlek, tex burpees fast med raka arma (startposition i armhävning) i bottenläget, istället för ligga ner på magen.

Kosten har hon också förändrat litegrann, Hon har lagt till kolhydrater vilket hon i vanliga fall försöker stå över. Av någon anledning ?
Så nu äter hon som jag anser man alltid bör, en allsidig kost! Med mycket frukt och grönt.

Jag frågade hur omgivningen ser på hennes sätt leva?

-Reaktionen är blandad, de flesta är positiva men många tror att vila och stillsamhet är bäst för barnet vilket jag efter mycket läsning och rådfrågning kan säga är fel./Elin

Som PT stöter jag ofta på det här. Hur omgivningen på ett negativt sätt vill få den som vill göra en förändring eller lever hälsosamt att känna sig fel/dålig/hånad

– Men en kaka kan du väl ta som tränar så mycket?

– Vad är det för liv, bara träna “hela dagarna”?

– Men en bit kan du väl ta när jag har bakat?

– Men du kör ju inte, en öl kan du väl ta?

– Hur kan man välja bort tid från familjen och barnen för att själv gå och träna?

osv osv..

Det sorgliga är det är deras egna liv dom är bittra över. Att dom inte tränar att dom inte tänker på vad som stoppas i munnen och i slutändan är det endast en stor avundsjuka.

Man blir en hundra gånger bättre mamma/pappa de andra 23h på dygnet om man mår bra och lever ett hälsosamt liv. En tanke som slog mig när jag besökte lek och bus med mina barn va, jag sprang runt, lekte, klättrade och VA med dem i två timmar, när de flesta andra föräldrar läste en tidning, drack kaffe och tog en kaka. Det anser jag är “välja bort” familjen för ett ohälsosamt levene.. Det är iaf inte kvalitetstid med sina barn? Jag säger inte det är fel slappna av med en kopp kaffe när barnen leker, men att inte klara av fysisk altivitet med sina barn pga hur man lever anser jag värre än vara borta en timme på gymmet.

Dessutom har du större chans att få leva en längre tid med din familj om du tar hand om dig själv. Värt en tanke… ❤️

Elin har mått väldigt bra under hela graviditeten. Hon säger själv det är mycket tack vare träningen som hennes kropp och framförallt rygg har klarat sig så bra.

Träningen gör Henne piggare och rörligare!

– vilket är väldigt skönt då jag annars kan känna mig seg och stel. Att känna sig stark och smidig även med många extrakilo är en skön känsla. / Elin

Dagens träning:

Annons

Lämna en kommentar