Anna Fernette
Hälsa & Fitness
Okategorierat

Hur påverkar vi våra barn idag?

Jag tänkte skriva om min syn och
mina erfarenheter kring kroppsideal och vad man bör tänka på som förebild eller förälder idag.

Det började för mig runt 13-14 års åldern, vad jag kan minnas! Antagligen omedvetet ännu tidigare.

Jag började som många andra tjejer jämföra mig med trådsmala modeller som så vackert prydde alla tidningar jag läste efter jag lämnat tidningen “Min häst” bakom mig.image

Hörde hur min mamma och alla andras mammor pratade vikt och dieter med sina väninnor. Hur man skulle bli “smal” hur man skulle gå ner i vikt..

Jag kommer ihåg hur jag granskade mig själv i spegeln och tyckte det mesta kunde varit väldigt mycket bättre! “Smalare”
Det här växte mer och mer, jag vet hur jag i smyg tryckte i mig mina föräldrars dyra “Herbalife” i förhoppning bli “smal”..
Försökte vägra äta skolmaten och grät på kvällarna för jag var tjock!

Jag fick som tur var aldrig några bestående problem! Men mådde otroligt dåligt emellanåt på grund av hur jag såg ut.

Det här följde med mig en bra bit in i tonåren, jag började träna aerobic/step stod på maskiner gärna i kombination med ett nytt superbantningspiller ??
Den bästa komplimangen jag kunde få var,
-Åhh vad “smal” du blivit!
Här är jag 15 år

image

 

 

Under min första graviditet när jag var 22 år fick jag höra av äldre kollegor att
– ja nu var din kropp förstörd, hängbröst och bildäck till mage väntar, nu kommer du bli en tjock “latte mamma”…
Det enda dåvarande vänninor pratade om var hur mycket man gått upp under graviditeten, vad dem äter och inte äter..? Omedvetet gled jag in i samma spiral igen!
Jag skulle få tillbaka min kropp ASAP.
Jag skulle bli “smal” igen..
Men fortfarande hade jag ingen kunskap!
6 dagar efter förlossning körde jag hårt på gymmet…
Jag har alltid älskat träning och att röra på mig, men syftet var fel!
Jag svälte mig själv, åt en sallad per dag gick långa promenader och stod i timmar på en crosstrainer. På vägen hem från gymmet tog suget över och det blev en relativt stor godispåse var och varannan kväll… Som jag givetvis fick ångest över..
Mitt enda mål var “komma i mina gamla jeans” ? Det då berömda size 0.
Trots godispåsen var det exakt det jag gjorde.

Min dotter fick sin mat, och jag försvann….
Här är jag sex månader efter min första förlossning.

image

 

Jag misshandlade verkligen min kropp, åt på tok för lite och det jag åt kunde dessutom varit väldigt mycket bättre.. Jag mådde verkligen inte bra!

Jag njöt aldrig som jag borde av att bli mamma.. ? Hetsen tog över! Jag älskade såklart min dotter!
Men jag njöt inte av tiden..

Det var först efter min andra graviditet när jag var 26 år som jag fick en helt annan bild av mig själv, min kropp och min självkänsla.
Och det var helt tack vare crossfit..

Här 6-12 månader efter min andra graviditet

image

Min träning blev tiden jag hämtade energi inte tvärtom!

Jag ville ju prestera bättre! Lyfta tyngre! Kunna hantera min egna kroppsvikt i gymnastiken. Det var roligt träna!
Min Coach sa åt mig äta MER! Och successivt förändrades inte bara min kropp och självkänsla utan hela min livsstil.

Jag gick från 56 till 67 kg efter mina graviditeter… Nu hade jag istället svårt gå upp i vikt!? ? Jag ville inte vara “smal” jag ville bli stark, kunna prestera och må bra!

Jag åt för att prestera, jag tränade hårt och hade otroligt mycket mer energi för mina barn! Jag njöt av att bli tvåbarnsmamma!
Jag började dessutom för första gången någonsin tycka om min kropp, den var ju grym! Och stark ?? den ska dessutom bli ännu starkare!

image

Jag har idag nästan aldrig något sockersug och om jag någon gång får det, då äter jag precis det jag känner för! Tar en glass om det är varmt, något gott till helgen och gärna några öl med vänner emellanåt! Det skulle aldrig ge mig ångest. Men jag försöker alltid se till att både jag och mina barn får i oss bra, näringsrik och varierad kost och att alla rör på sig, på ett eller annat vis.

Det anser jag är vår skyldighet som föräldrar, det är vi som ska hålla koll på våra barn, att dom rör på sig och äter rätt. Det är inget dom ska oroa sig för eller ens vara medvetna om att vi gör.

Det är kontinuitet som är det viktiga, både i kost och träning! Det gör inget om du missar en dag på gymmet eller äter något onyttigt ibland sålänge du lever hälsosamt 80-90% av veckan.. Sluta med all denna hets!

Häromdagen sa min dotter 9år till mig:
– mamma jag behöver träna mer..
Va?! Frågade jag tycker du träningen är så rolig att du vill köra en extra gång i veckan?
– ja jo det är den men du vet.. Jag har börjat “små äta” och kolla här vad tjock mage jag har!

Jag ville bara skrika rakt ut!!! ?

Men samlade mig och svarade
– Det är jätte bra småäta! Är kroppen hungrig så ska man äta. Bara man äter rätt saker så kan man äta huuur mycket som helst.. Och du är allt annat än tjock! Du är ju stark ???

Hon ser hur jag trycker i mig massvis av mat, “småäter” hela tiden, kan dessutom äta både glass, godis och annat gott emellanåt.
En skvallertidning med trådsmala modeller har aldrig funnits hemma hos oss… Diskussioner om vikt eller dieter existerar inte!

MEN hon ser och påverkas på internet och i skolan. Här lever detta kvar.. Tyvärr! Träna är något man gör för att gå ner i vikt och alla dessa dieter hit och dit…

Snälla!!! Alla stora förebilder och föräldrar där ute visa att kroppen är något man vill utveckla! Göra starkare och lära nya rörelser.. Desto större motor, desto mer mat!! Prata inte om din vikt eller dieter till vänninor eller andra så unga tjejer hör! Och SNÄLLA sluta säg muskler är fult på tjejer, tycker du det så håll det för dig själv!
Prata om en prestation istället, tid på löprunda, maxlyft eller annat du förbättrat eller vill förbättra i en prestation..
Säg inte vad “smal” du är/blivit det är inget positivt!? Säg vad du ser ut må bra! Vad vältränad du blivit ?? Sluta använd ordet smal som något positivt! ?
Visa du är stolt över din kropp att man är fin som man är, och om du inte är det, visa och vägled HUR man blir det och snälla visa det rätt..

jag har gått UPP 11 kg och anser jag ser väldigt mycket bättre ut idag, släng vågen och mät dig istället med måttband om du måste se kroppsliga resultat.

Jag tycker absolut mammor ska träna och förstår man vill få sin kropp tillbaka. Men se tiden på gymmet som din egentid, njut och samla energi! Ät bra mat och rör på dig , ta hjälp av en kunnig Coach/PT som vet vilka övningar som du kan göra och ta ut dig i.

Svält och dieter är inte rätt väg.. Att röra sig och lära nya rörelser är rätt väg! Precis som vi vill utvecklas hela tiden både mentalt och med nya utmaningar i jobb osv måste vi utvecklas fysiskt för att må bra ??
Njut av tiden som nybliven mamma den går alldeles för fort!
Och snälla glöm inte ge varandra komplimanger, det kan vi aldrig få för mycket! ❤️ Och använd då inte order smal…

Annons

Lämna en kommentar